La pressió arterial és una de les mesures de la funció cardiovascular més importants que s’ha de controlar durant l’anestèsia.
Representa la pressió que exerceix la sang sobre la paret de les artèries en ser bombejada i depèn de la despesa cardíaca i la resistència vascular perifèrica.
Es considera que hi ha hipotensió quan la PAS és <90mmHg o la PAM <60mmHg.
Els òrgans vitals s’autoregulen i es regeixen pel valor de la PAM. entre 60-150 mmHg el flux és constant i a <60 mmHg la perfusió dels teixits es veu compromesa.
Pràcticament tots els agents anestèsics provoquen hipotensió dosi-depenent, per això és imprescindible controlar-la durant tot el procediment anestèsic.
La hipertensió es presenta quan la PAS>150 mmHg o la PAM>110 mmHg i la causa més comú és un pla anestèsic molt superficial o presència de dolor.
La mesura de la pressió arterial durant l’anestèsia ens permet actuar precoçment i evitar una hipotensió severa que serà més difícil de recuperar i que pot comportar conseqüències com hipoperfusió dels òrgans vitals, disminució de l’aportació d’oxigen i shock. Així com també controlar la hipertensió; una PAS >180mmHg pot produir una reducció important de la perfusió perifèrica i representa un risc significatiu de complicacions cardiovasculars.
En el congrés d’AVEPA-SECV d’aquest any hem presentat el pòster “ANESTESIA EPIDURAL SACROCOCCÍGEA EN DOS GATOS PARA RESECCIÓN DE TUMOR VESICAL”, on descrivim dos casos d’hipotensió intraquirúrgica. Si el voleu veure cliqueu aquí.