Locoregional II. Anestèsia epidural

L’anestèsia epidural consisteix en la introducció d’un anestèsic local a l’espai epidural per bloquejar la transmissió de l’impuls nociceptiu.

L’espai epidural està format per teixit adipós, teixit connectiu i vasos sanguinis i es troba al canal vertebral entre el lligament groc i la duramadre. Per sota la duramadre trobem l’espai subdural, després de l’aracnoides i per sota ja es troba l’espai subaracnoideu.

En els gossos, el sac dural normalment acaba a nivell de L6–L7, però no sempre és així i en gossos de menys de 10 kg és bastant probable que arribi fins a S1. En els gats, el sac dural s’estén fins a S1.

Per tant, a nivell lumbosacre hi ha risc de fer una punció subaracnoidea inadvertida i sobredosificar, ja que si entrem en aquest nivell la dosi de lidocaïna s’hauria de reduir a la meitat i la de morfina, cinc o deu vegades (sinó podríem tenir repercussions hemodinàmiques importants: hipotensió, depressió respiratòria, i també retenció urinària).

Per evitar fer punció espinal, l’anestèsia epidural es pot administrar a nivell sacrococcigi, ja que a aquest nivell no hi ha sac dural. En aquesta zona l’espai epidural és molt més petit, i el podem localitzar amb neuroestimulació o ecografia.

A l’últim congrés d’especialitats veterinàries (GTA 2019), vam presentar el pòster “Analgesia para resección de tumor vesical mediante láser diodo” on es descriu el protocol anestèsic utilitzat.

Es va realitzar una epidural sacrococcígea administrant lidocaïna 2%, calculant el volum segons la longitud occípito-coccígea (LOC).

La bufeta i la uretra estan innervades pel nervi hipogàstric, els nervis pèlvics i el nervi pudendo. Per tant, s’ha d’arribar a nivell de L1 que és d’on surt el nervi iliohipogàstric cranial.

Per localitzar l’espai epidural es va utilitzar la tècnica guiada per neuroestimulació ja que ens permet diferenciar la posició de l’agulla amb una eficàcia del 100%. La contracció dels músculs dels terços mig i distal de la cua, sense resposta dels músculs del diafragma pelvià a 0,5mA, confirma que l’agulla es troba en l’espai epidural.

Podeu accedir al pòster aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.