Dejuni Pre-Anestèsic

En els procediments quirúrgics programats, és recomanable realitzar un període de dejuni pre-anestèsic per disminuir la quantitat d’aliment i d’aigua a l’estómac i així reduir el risc de vòmit, regurgitació i aspiració durant el període perianestèsic.

Però aquest temps no és el mateix per a tots els animals, ja que depèn de l’espècie, l’edat, la raça, el tipus de cirurgia i l’estat de l’animal.

Edat

L’edat influeix en l’estat d’hidratació i la velocitat de buidat gàstric, per tant en funció d’aquesta farem diferents temps de dejú.

Hem de diferenciar 4 etapes: neonatal, pediàtrica, adulta i geriàtrica.

La neonatal va fins a les 6 setmanes de vida, els animals es consideren pediàtrics fins als 6 mesos que és quan el seu desenvolupament està pràcticament complet; en general, l’inici de l’etapa geriàtrica dels gossos depèn de la raça ja que és el 75% de  l’esperança de vida. Per tant els gossos els podem  considerar geriàtrics a partir de 8-11 anys (algunes races gegants a partir dels 6 anys) i els gats a partir de 10-11 anys.

Raça

La raça també és important, les races miniatura tenen el metabolisme elevat, major consum de glucosa i per tant el dejuni de sòlids ha de ser menor. En animals de menys de 3 kg i cadells es recomanable mirar la glucosa prèviament al procediment.

Les races gegants tenen el metabolisme més lent, per tant el dejuni haurà de ser més llarg.

Els braquicefàlics per les seves característiques anatòmiques tenen més tendència a vomitar i regurgitar, per tant el dejuni també haurà de ser més llarg.

Altres

Els neonats lactants no han de fer dejuni, s’han de mantenir amb la mare fins a l’inici del procediment.

Als animals amb febre, poliúria, diarrea, insuficiència renal, epilèptics amb tractament o altres causes que provoquin pèrdues de líquids, no se’ls ha de retirar l’aigua

Les cirurgies o procediments de digestiu han de fer de 12-24h de dejuni de sòlids i enemes en funció del procediment.

Dejuni Recomanant

Dejuni Pre-anestèsic Taula

5 thoughts on “Dejuni Pre-Anestèsic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.