Control de la temperatura durant l’anestèsia

La temperatura en l’animal conscient es manté amb variacions de menys de 0,5ºC en el cap, tòrax i abdomen. La part perifèrica és qui ajuda a mantenir aquesta estabilitat a través de la vasoconstricció absorbint o alliberant calor per mantenir la normotèrmia.

Tots els fàrmacs anestèsics deprimeixen el centre termoregulador i causen hipotèrmia, i aquesta baixada de temperatura augmenta amb l’exposició de la pell i l’obertura de cavitats corporals a temperatures ambientals baixes.

Si no es corregeix, la pèrdua de temperatura durant l’anestèsia segueix aquest patró:

 – Fase 1 (primera hora): disminució ràpida de la temperatura a la part central del cos. Hi ha un descens del llindar de temperatura que causa un augment de l’alliberament “d’excés de calor” sumat a la vasodilatació produïda pels anestèsics.

Fase2 (següents 2-3h): reducció més lenta de la temperatura associada a una reducció del metabolisme.

Fase 3 (següents 3-4h): la temperatura assoleix una fase plateau en què la producció de calor s’iguala a la pèrdua de calor.

Els canvis de temperatura provoquen que la farmacocinètica dels fàrmacs anestèsics es vegi alterada. La hipotèrmia redueix la CAM dels agents volàtils i n’augmenta la solubilitat en els teixits, per tant, el pacient hipotèrmic necessita menor aportació d’agent inhalador per al manteniment.

També es veu reduïda la funció de la coagulació, del sistema immunitari i la vasoconstricció redueix el flux sanguini i l’entrega d’oxigen a les lesions.

És molt important no deixar que els animals es refredin durant la premedicació, posar aïllants tèrmics a la taula i tapar-los perquè no perdin temperatura ajudarà a que entrin a quiròfan amb la temperatura correcta. Recuperar la temperatura en situació d’hipotèrmia és molt més difícil.

Escalfar els fluids iv no serveix per recuperar temperatura, però sí que servirà perquè no es refredi més.

Si s’han de fer rentats de cavitats o superfícies és important escalfar els fluids, sempre a menys de 40ºC, per evitar més pèrdua de temperatura.

Una de les conseqüències més importants durant la recuperació és tremolar; pot estar associat tant a hipotèrmia com a dolor. Aquesta acció pot augmentar un 400% el consum d’oxigen i comportar hipoxèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.